Zonnestroom op MFA Pelkpark Winterswijk

Zonnestroom MFA Pelkpark Winterswijk

Een hele dag en nacht computeren met 3 kWh. De leerlingen van de basisscholen de Kolibrie en de Bataaf kunnen heel wat uren achter de computer zitten, want met de nieuwe zonnepanelen op hun school wordt circa 40.000 kWh per jaar opgewekt.

De panelen zijn onlangs geplaatst op het dak van het begin 2015 in gebruik genomen MFA Pelkpark. Met de opwekking van energie door de 182 zonnepalen wordt jaarlijks een beperking van de CO2 uitstoot gerealiseerd van 18.000 kg. Hiervoor zouden anders 910 bomen een jaarlang moeten groeien, om deze CO2 uitstoot in hun biomassa op te nemen.

 

De zonnepanelen op het dak zorgen niet alleen voor zelfopgewekte duurzame energie, maar ook voor besparingsmogelijkheden. Een informatiedisplay geeft inzicht in de prestaties van de installatie, zoals hoeveel stroom er opgewekt wordt en de besparing aan CO2 uitstoot.

De nieuwbouw is door IA Groep integraal ontworpen. Op basis van ‘total engineering’ hebben Factor Architecten, IA Bouwkunde (constructie), IA Werktuigbouw en IA Elektrotechniek aan dit project gewerkt.

© fotografie DVEP